Het gebied tussen Broekhuizen en Geijsteren is door Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum beschermd tegen hoge waterstanden van de Maas. Er is ruimte gecreëerd voor ondernemers om zich te ontwikkelen, het centrum van Wanssum is leefbaarder geworden door de nieuwe rondweg én we hebben een prachtig natuurgebied gerealiseerd; Maaspark Ooijen-Wanssum.
Vrij toegankelijk, aaneengesloten, waterrijk. Dat zijn de eigenschappen van Maaspark Ooijen-Wanssum. Maaspark Ooijen-Wanssum is een gebied dat anders is dan andere natuurgebieden. Het is met 540 hectare het grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg. In dit gebied staat het oorspronkelijke Maasterrassenlandschap centraal en is de invloed van het water overal merkbaar. De tienduizend jaar oude rivierlopen van de Maas zijn herkenbaar en zijn nu het domein van water in vele gedaanten. Beken, moerasbossen en met grondwater gevoede laagtes maken het tot een zeer gevarieerd gebied met een uitzonderlijke ecologische rijkdom. Eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied.
Bij hoge waterstanden stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen, zal de gehele tien kilometer lange Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen en op spectaculaire wijze meestromen met Mooder Maas.
Het water is kenmerkend voor Maaspark Ooijen-Wanssum. Bij alle waterstanden en op allerlei manieren is het water te beleven. In het gebied zijn op tal van plekken geulen en laagtes aangelegd. Deze zorgen bij hoogwater voor een betere doorstroming van de Maas. Bij lage waterstanden vullen de laagtes zich met grondwater (kwel). Het grondwater stroomt via de geulen naar de Maas en dit draagt bij aan een gevarieerd landschap met een grote ecologische rijkdom.
Daar waar de wandel- en struinpaden, fietspaden en andere wegen de geulen doorkruisen worden bruggetjes of avontuurlijke oversteken via loopvlonders of stapstenen aangelegd. In het gebied liggen in totaal 16 bruggetjes en 23 avontuurlijke oversteken. De verlaagde wegen in het gebied zijn gewoon begaanbaar, ook als er bij hogere waterstanden water op de weg staat. De laagste delen zijn namelijk aangelegd in de vorm van zogenaamde ‘voordes’. Paaltjes in de berm geven aan waar de weg loopt en hoe diep het water is.